Sert Kabuklu Yemişler, Kalb Hastalığı Riskini Azaltıyor
Meyve, sebze ve balıktan zengin bir Akdeniz diyetiyle birlikte bir yıl süreyle her gün bir avuç dolusu sert kabuklu yemiş yemeniz, kalb hastalığı riskinizin azalmasına vesile olabilir. Archives of Internal Medicine'de yayımlanan bir çalışmada, yaşları 55–80 arasında değişen ve çalışmanın başlangıcında kalb hastalığı bulunmayan 1200'den fazla İspanyol, üç gruptan birine dâhil edildi. Düşük yağ grubundakilere sadece diyetlerindeki yağ miktarını azaltmaları için temel tavsiyelerde bulunuldu. İkinci gruptakiler Akdeniz diyetiyle birlikte ek olarak her gün bir avuç dolusu sert kabuklu yemiş tükettiler. Üçüncü gruptaki İspanyollar ise, Akdeniz diyetiyle birlikte ek olarak günde 4 yemek kaşığı zeytinyağı kullandılar. Diyetisyenler Akdeniz diyetinde olan iki gruptaki kişilere yemek pişirmek için zeytinyağı kullanmalarını, meyve, sebze ve balık tüketimini artırmalarını, sığır eti veya işlenmiş et yerine, beyaz et yemelerini ve domates sosunu evde sarımsak, soğan ve şifalı bitkilerle hazırlamalarını tavsiye ettiler. Bir yıl sonra değerlendirme yapıldığında, çalışmanın başlangıcında % 61 olan metabolik sendrom nispetinin sert kabuklu yemiş yiyen grupta % 52'ye, ek zeytinyağı kullanan grupta ise % 57'ye düştüğü görüldü. Düşük yağ grubunda ise, metabolik sendrom nispetinde mânâlı bir değişme yoktu. Metabolik sendrom kalb hastalığı riskinde ciddi artmayı gösterir ve aşağıdaki durumlardan en az üçünün bulunması olarak tarif edilir: Karın çevresinde yağlanma, trigliserit seviyelerinin yüksek olması, HDL (iyi) kolesterol seviyelerinin düşük olması, kan şekerinin yüksek olması ve kan basıncının yüksek olması. Görüldüğü gibi, metabolik sendrom açısından Akdeniz diyetine sert kabuklu yemişlerin eklenmesi, zeytinyağının eklenmesine göre biraz daha faydalıdır.
(InteliHealth 09.12.2008)
(InteliHealth 09.12.2008)
0 yorum:
Yorum Gönder