Bahçe işlerinin en fazla olduğu ayı, Mayıs ayını arkamızda bıraktık.
Neler olduğundan önce neler olması gerektiğini yazalım: İyi bakılan bakılan bir bahçede Mayıs'ın ilk haftasında ekimlerin büyük bölümü tamamlanmış olur. İkinci yarısında tohumdan ekilen bitkilerin fideleri büyümeye başlar; her gün olmasa da gün aşırı sulama gerekir, yabani otları yolmak gerekir, bol bol çapa (ve/veya fidelerin diplerine malç) gerekir.
Biz ise bahçemize ancak haftada bir gidebildik. Keleş Dayı ve Hatice Yenge Ankara dışında, çocuklarının yanında olduğundan, hafta içi bahçeyle gereğince ilgilenemedik. Mayıs ayında ancak 2-3 kez sulama yapabildik. Her gittiğimizde yabani otlarla uğraşmamıza karşın, Mayıs sonunda bebek fidelerimizi rahatsız edecek kadar çoğalmış ve büyümüşlerdi. Tabi yeterince çapalama da yapamadık.
Yine de bahçenin durumu oldukça iyi. Elimizdeki tohumların büyük kısmını (bazılarını gecikmeli de olsa) ekebildik. Birçok sebzenin fideleri gayet güzel gelişiyor ve yabani otlar görece kontrol altında. Bahçedeki durumun hala olumlu olmasının başlıca nedeni yağmurların bolluğuydu. İkinci etken bizdik; her defasında az sayıda olsak da çok iyi çalıştık. 9 Mayıs Cumartesi Tolga, Ali İhsan, Ceyhan, Nurhayat ve Memet; 16 Mayıs Cumartesi Ali İhsan, Ceyhan, Nihal, Aral, Ilgaz ve Ülkü dışında Amerikalı ziyaretçimiz Chris (Chris ekolojik tarım konusunda oldukça bilgili, ayrıca bahçede çok iş çıkardı):
30 Mayıs Cumartesi Memet, Remziye, Reyhan, Fatma, Ceyhan, Nihal, Aral, Ilgaz, Özer, Chris, Ülkü, Emir ve yeniden Keleş dayı. Birkaç fotoğraf:
Son olarak 4 Haziran Perşembe, Memet, Ceyhan ve Sultan oradaydık. Bu kez çay yapmadık, iş yaptık :).
Gelelim bahçemizde neler var, ne durumdalar:
1 sıra: kokteyl domates (Isparta'dan; henüz minik fideler) + Kalkan'dan gelen domates fideleri (yakında çiçek açarlar), aralarında maydanoz.
1 sıra: Karışık ekim. Hepsi gecikmeli olarak 4 Haziran'da ekildi: Bezelye (Alp'ten), acı biber (Özer'in şifalı biberi), pazı(Güneşköy), kırmızı lahana (İmeceevi), beyaz lahana (İmeceevi), karaca soğan (İmeceevi), kimyon, anason.
1 sıra: bakla; aralarındaki biberler çıkmadı.
1 sıra: mısır (2 karış oldular) + balkabağı (1 karış). Bu sıraya sonra, mısırlara sarılmak üzere fasülye eklenecek.
1 sıra: ayçiçeği (İmece) ve maş fasülyesi (Güneşköy).
1 sıra: Alp'in Ukrayna'dan getirdiği tohumlar (hepsi yeni ekildi): Etli kırmızı biber, limon domates, brüksel lahanası. Aralarında da hasat edilmeye hazır kişniş. Bu sıraya önceden acur ekmiştik ama yazık ki çıkmadı. Bu sıranın biraz aşağısında çörekotu var, iyi gelişiyor. Onun da altına ektiğimiz Frenk kimyonu çıkmadı.
1 sıra: Mürdümük. Çok başarılı; su istemeden çok erken ve iyi gelişti. Çok değerli bir canlı gübre bitkisi olabilir.
Yan tarafta,
1 sıra: Domates: Pembe domates + son sekiz ocakta Yeşilöz yerli domates . Bir karışı geçtiler. Kardeşleri olarak yanlarında aynısafa (seyreltilmeleri gerekiyor).
1 sıra: Her nedense çıkmayan patlıcanlar. Aralarında dereotu (büyüyorlar; seyreltilmeleri gerek).
1 sıra: Kornişon hıyar (ticari tohum). İyi gelişiyorlar. Aralarında Frenk maydanozları çıkması gerek ama ortada bir şey yok. Bu sırada (sanırım burada) az miktarda kuzukulağı var, çok iyi çıktılar ama yabani otlar baskı yapıyor (temizlemeye zaman yetmedi). Sağdan soldan kadife çiçeği de çıkıyor.
1 sıra: 4-5 kök organik sarı kavun çıktı, yanlarında 3 ocak Topatan kavunu var (Remziye'den). Ayaş kavunları nedense 1-2 ocak dışında çıkmadı. Kavunların arasına ektiğimiz bamyalar da bir-iki tanesi dışında çıkmadı, çıkanlar da iyi gelişmiyor.
1 sıra: Biber (Hamiyet'in annesinden gelen 2 çeşit biber ve Keleş dayının biberleri). İyi çıktılar, ama henüz çok küçükler.
1 sıra: Kara karpuz (İmece), Bursa kışlık karpuz (Organik pazar) ve balkabağı (Isparta). Hepsi iyi gelişiyor.
Biberlerle kavunların arasına toprağı zenginleştirmek için: Maş fasülyesi, kara fasülye, siyah hardal, ısırgan ve bakla.
Karpuzların altına (en alta), susuz tarım denemesi olarak organik sarı kavun, Ordu kara kabak, Keleş dayının balkabağı, İmece'nin kara karpuzu, Isparta'dan alaca kavun, Muammer beyden süs kabağı, Isparta'dan araka bezelye, bakla (Güneşköy) ve Lokman Hekim'den ayçiçeği.
Tibbi bitkiler alanımızda keten çok iyi gelişti, çiçekte. Devedikenleri güdük kaldı, kaliforniya gelincikleri heder olmak üzereler.
Ayrıca bahçenin üst kısmında Hatice yengenin ekinleri var: Bolca soğan ve sarımsak, bir miktar marul. Soğan ve sarımsaklar iyi gelişiyor. Bahçenin en üstünde ise Taner beyin köklediği Osmanlı çilekleri var.
Yakında, ilk fırsatta: Genel durum değerlendirmesi ve bundan sonrası için çözümler. 30 Mayıs bahçe ziyareti sonrası Ceyhan'da (bendeniz) ortaya çıkan "tamam kardeşim, gittiği yere kadar, ben daha fazla başedemeyecem bu işle" kanaatinin nasıl ortaya çıktığı ve nasıl aşıldığının kısa bir hikayesi...
17 Aralık 2009 Perşembe
Haziran başında bahçede durum
Benzer Yazılar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder