Aromatik veya uçucu yağ,bitkilerde bulunan kokulu ve kolayca gaz haline gelebilen bileşiklerdir.Aromatik yağların bitkilerin yaşam gücünü içerdiğini söyleyebiliriz. Kimyasal olarak,alkol, aldehid,keton,fenol,terpenes,sesqiterpenes,eter ve ester'den oluşurlar. Bitkiler bu uçucu yağları büyüme ve üreme,kendini istilacı bakteri ve virüslerden koruma vb faaliyetler için üretirler.Uçucu yağlar bitkinin pek çok bölümünden sağlanabilir. Çiçeklerden üretilen yağlar genellikle vucutta sakinleştirici, uyuşturucu ve gevşetici etki gösterirler. Reçine, ağaç, ağaç kabuğu ve sızıntılar vucutta akışkan bir şekilde aktif olarak hareket eden kızıştırıcı etki gösterirler. Yapraklar, Şifa verici ve yatıştırıcı özelliklere sahiptir.Kökler,bitkinin toprak özelliklerini içerir ve çok sağlamlaştırıcı etki gösterebilirler.Uçucu yağlar genellikle,buhar damıtımı, soğuk pres, Karbondioksit hyperbarik yöntemi, solvent extraction yöntemiyle çıkartılır.
Yağları satın alırken çıkarılma yöntemini bilmek önem taşır , örn. Sovent extraction yöntemiyle çıkarılan yağlar dahili olarak hiç bir zaman kullanılmaz.Benim favorilerim buhar damıtma ve soğuk prestir. Buhar damıtmada daha fazla koku ve faydalı molekül elde edilir,yıllar geçtikçe daha kokulu hale gelirler ve raf ömürleri bazen sınırsız olabilir.Soğuk pres yağlar ise 2 yıl kadar dayanabilir.
Uçucu yağlar ışığa duyarlıdır bunun için sıkıca kapanmış siyah veya koyu kahverengi şişelerde saklanmalı çok sıcak veya çok soğuğa maruz bırakılmamalıdır.Uçucu yağlar bir kağıda damlattığınızda bir süre sonra buharlaşır hiç leke bırakmaz veya nadir olarak çok hafif bir iz bırakabilir.İlk başta ellediğinizde yağlı gibi görünsede kısa zamanda bu his kaybolur.
Yağınız ne kadar saf ise o kadar çok şifalı(etken )madeyi bünyesinde barındırıyor demektir. Birkaç uçucu yağ haricindeki (çay ağacı yağı) yağlar kesinlikle uygun bir baz yağla karıştırılıp seyreltilmeden kullanılmamalıdır. Bazı yağlar alerjik olabilir (Papatya), alerji testi yapıp öyle kullanmak gerekir .
Benim yağ tercihimi soracak olursanız ben genellikle Defne essencıa markasının yağlarını kullanıyorum.Eğer sitesini incelerseniz sizde tatmin edici bilgilere ulaşabilirsiniz.
Daha sonra aromatik yağların vucudumuzda nasıl etki gösterdiğini ve hangi yağları nerde kullanabiliriz gibi konularda bilgi vereceğim.
Herkese sağlıklı günler dilerim.
17 Aralık 2009 Perşembe
AROMATİK YAĞLAR HAKKINDA GENEL BİLGİ
Benzer Yazılar
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder