Tıp dilinde, pnömoni adlandırılan ve Streptokokus pnömoni bakterisinin neden olduğu zatürre (halk diliyle zatüre), bazı durumlarda, sonucu ölüm olabilecek, ciddi bir akciğer hastalığıdır. Bu bakterilerin neden olduğu her 100 zatürreden 5'i ölümle sonuçlanır. Ayrıca bu bakterilerin kanda görülmesi ve bütün vücuda yayılması ciddi rahatsızlıklara yol açar. Bunların başında menenjit gelir. Belirtileri aniden ortaya çıkabileceği gibi, kronik ve uzun süreli bir seyir de gösterebilir. Küçük çocuklarda ve yaşlılarda şiddetli seyreder ve ölüme yol açabilir.
BELİRTİLERİ:
* 39 dereceyi geçen ateş,
* öksürük,
* çoğu zaman, pas renginde olan, koyu kıvamlı balgam.
ZATÜRRE İÇİN ŞİFALI BİTKİLER ;
Çuha çiçeği : Surubu içilir.
Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir.
İncir : 5 adet parçalanmış incir, kaynar suyun içinde bekletilerek içilir.
Kahkaha çiçeği : Çiçeğinin merhemi sürülür.
Kaymak : Badem veya sekerle yenir.
Kırlangıç otu (temre otu) : Taze kökünün surubu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Köpeküzümü : Çayı içilir.
Limon : Suyu balla içilir.
Menekse : Çayı içilir.
Sığırkuyruğu : Çayı içilir.
Sirke : Balla içilir.
* 39 dereceyi geçen ateş,
* öksürük,
* çoğu zaman, pas renginde olan, koyu kıvamlı balgam.
ZATÜRRE İÇİN ŞİFALI BİTKİLER ;
Çuha çiçeği : Surubu içilir.
Hatmi çiçeği (gülhatmi) : Çayı içilir.
İncir : 5 adet parçalanmış incir, kaynar suyun içinde bekletilerek içilir.
Kahkaha çiçeği : Çiçeğinin merhemi sürülür.
Kaymak : Badem veya sekerle yenir.
Kırlangıç otu (temre otu) : Taze kökünün surubu içilir. Dikkat! Çok miktarda alınırsa zehirleyebilir.
Köpeküzümü : Çayı içilir.
Limon : Suyu balla içilir.
Menekse : Çayı içilir.
Sığırkuyruğu : Çayı içilir.
Sirke : Balla içilir.
Tarçın (Çin tarçını) : Yağı sürülür.
Zeytin yağı : 4 saatte ara ile, 1 yemek kasığı içirilmelidir.
KULLANIM ŞEKLİ : şifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çaygibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmış bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmış bitki suyu,bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı içe çekilir. Yağı burun deliklerine 1- 2 damla damlatılır, göğüs bölgesine önden ve arkadan masaj yapılır ve sarılır.
Zeytin yağı : 4 saatte ara ile, 1 yemek kasığı içirilmelidir.
KULLANIM ŞEKLİ : şifalı bitkilerden, aç karına sabah, öğle, aksam, yatarken, çaygibi demletilir, 2 - 3 bardak balla içilir. Öğütülür bal ile macun yapılır, 1 - 2 tatlı kasığı yenir, Damıtılmış bitki suyu birer kahve fincanı içilir. 5 gram bitki yağı, 15 - 20 gram damıtılmış bitki suyu,bal ile tatlandırılır çalkalanır hülasa olarak içilir. Kaynatılır buharı içe çekilir. Yağı burun deliklerine 1- 2 damla damlatılır, göğüs bölgesine önden ve arkadan masaj yapılır ve sarılır.
0 yorum:
Yorum Gönder