Sivilce ya da tıbbi deyimiyle akne, genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkıyor, cildin estetik bütünlüğünü bozuyor. Kişinin sosyal ve ruhsal düzenini etkileyen ciddi bir cilt rahatsızlığı olarak bilinen bu sorunu, bilinçli ve düzenli olarak yapılan cilt temizliğiyle ortadan kaldırmak mümkün…Sivilce oluşumunda üç etken önemli rol oynuyor; folikül içi ve deri yüzeyinde bulunan bakteriler, sebum (yağ) ve hormonal faaliyetin artışı… Derimiz devamlı olarak yenilenen bir organımız. Üst tabaka olan epidermisin en alt tabakası evrim geçirerek en üst tabakaya geliyor ve atılıyor. Bu evrimin süreci normal olarak 28 gün sürüyor. Bu süre boyunca tabakada bulunan hücreler ölüyor ve atıldıkları sırada tamamen keratin haline dönüşüyor. Bir sivilcenin başlangıç hikayesiKeratinin atılımı derideki foliküller aracılığıyla gerçekleşiyor. Aynı zamanda yağ bezlerinde oluşan yağ, folikülde bulunan keratinleri sürükleyerek kanaldan dışarı taşıyor. Bilinmeyen nedenlerle keratinleşme hızlanırsa folikülle atılan ölü atıkların miktarı artıyor ve yağın kendilerini sürüklemesine karşı direnerek, cilt altında bir tıkaç oluşturuyorlar. Bu tıkaç zamanla büyüyor ve gözle görülür boyuta ulaşıyor. Önceleri beyaz olan bu tıkaç daha sonra deri yüzeyine ulaşarak siyah bir renk alıyor. Yani okside oluyor ve siyah noktalara dönüşüyor. Kıl ve yağ folikülünde, deri yüzeyinde bulunan bakteriler de bu ortamda biriken yağı parçalayarak cilt için son derece tahriş edici bazı yağ asitlerine dönüştürüyor. Bu da ciltte iltihabi reaksiyonlara sebep olan süreci başlatıyor.Sivilceyle ilgili aklımıza takılan sorular:
1- Siyah noktalar neden siyah?
Deri yüzeyindeki siyah noktaların rengini, okside olmuş yağlar, keratin ve deriye rengini veren “melanin” adlı renk maddesi veriyor.
2- Sivilce oluşumuna bakteri, yağ ve hormonal faaliyet dışında neler etki eder?
Aşırı makyaj, makyaj malzemelerinde cilde uygun olmayan ürünün kullanılması, sert cilt temizlik ajanları, sabun ve alkali maddeler ile yapılan cilt temizliği, sivilce oluşumuna neden oluyor.
3- Sivilce tedavisi ve bakımı nasıl olmalıdır?
Sivilce tedavisi ve bakımında, oral ve topikal antibiyotikler, anti-bakteriyel ve kurutucu ajanlar (maskeler, losyonlar ve temizleyiciler) kullanılıyor. Sivilce tedavisi ve bakımında kullanılan maddeler ve ilaçların etkinliğinin artabilmesi için cildin yapısına uygun temizlik ürünleri ile cilt temizliğinin yapılması son derece önemli.
4- Sivilceli bir cildin temizliği nasıl yapılmalıdır?
Cildimizin yüzeyi gözle görülmeyen koruyucu bir örtü ile kaplı. pH değeri 5.5 olan bu örtü cildimizi bakteri, mantar enfeksiyonlarından ve dış etkenlerden koruyor. Sabun gibi alkali maddelerle yapılan cilt temizliğinde koruyucu örtü bozuluyor. Sivilceli ve hassas ciltlerde bu örtünün tekrar oluşması önemli. Çünkü cilt bakteri ve mantar enfeksiyonlarına karşı korumasız kalıyor. Sivilceli ciltlerde pH değeri 5.5 olan cilt temizlik ürünlerinin kullanılması gerekiyor. Sağlıklı, güzel bir cilde her yaşta sahip olabilmek için cildi iyi tanımak, düzenli cilt temizliği yapmak, cildi nemlendirmek, cilt tiplerini ve bakım özelliklerini bilmek ve cilt tipine uygun ürünleri kullanmak gerekiyor.
0 yorum:
Yorum Gönder