22 Aralık 2010 Çarşamba

Ciltdbakımı Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik Cilt bakımı haberler

Çıbanlar ve Karbonküller

Belirtiler
- Ciltte, genellikle pembe veya kırmızı hassas şişkinlik,
- Şişkinliğin ve kızartının giderek yayılması, deride acı, ağrı,
- Ateş veya bitkinlik.

Çıban bir veya daha fazla kıl kesesinin lokal enfeksiyonudur ve genellikle stafilokoklar neden olur. Vücudun herhangi bir yerinde birden fazla çıban varsa bu duruma fronküloz denir. Bu enfeksiyonlar temasla kolayca yayılır (vücudun diğer taraflarıyla ve diğer insanlarla teması). Karbonkül ise enfeksiyonun cilt altına yayılmasıyla olur.

Bazen başlangıç safhasındaki kaşıntı ve hafif ağrıdan sonra çıban kaybolur. Fakat daha sıklıkla, bir-iki gün için hızla büyür, lezyonda cerahat toplandıkça basınç ve ağrı artar. Nodülde beyaz veya sarı bir baş verir ve patlar, boşalır iyileşir. Daha sonra aynı yerde tekrar olabilir ve aynı olaylar tekrar yaşanır.

Çıbanlar çok sık görülür ve çoğu kimse hayatı boyunca bir çıban çıkarır. Çıban cildin herhangi bir yerinde olabilir, fakat en büyük ihtimalle yüzde, boyunda, koltuk altı, kaba etler ve uyluk bölgesinde görülür.
Karbonküllere erkekler kadınlardan daha yatkındır. Karbonküller yavaş gelişir ve kendi kendine boşalmak için cildin yüzeyine erişmeyebilir.

Bu rahatsızlıklar, sağlık şartlarının kötü olması, fiziksel yıpranma, giyim eşyası tahrişleri ve akne, dermatit, şeker hastalığı ve pernisyöz anemi dahil birçok durumda meydana gelir.

Teşhis

Enfeksiyon 2 haftayı geçmedikçe nüksetmedikçe veya omurga üzerinde veya yüzünüzün orta yerinde değilse, teşhis gerekmez. Teşhis, neden olan bakteriyi tespit etmek için cerahat kültürünü gerektirir.

Eğer doktor temelde başka bir hastalık bulunduğundan şüphelenirse, ayrıca kan ve idrar tahlilleri de gerekebilir.

Çıban ve Karbonküller Ne Kadar Ciddidir?

Çıban, normal olarak 2 hafta içinde patlar. Daha uzun süren bir çıban veya karbonkül enfeksiyonu kana veya iç organlara yayılabilir. Hayatı tehdit eden dahili stafilokok enfeksiyonları sıklıkla cilt enfeksiyonları olarak başlamıştır.

Bunlardan biri burnun üzerinde veya yakınında, yanaklarda, alında veya omurgada olursa, daha da süratle yayılarak beyin ve omurga apsesi haline dönüşür. Derhal tıbbi tedavi yapılırsa, bunlar önlenebilir.

Bir çıban özellikle yanlış tedavi edilmişse, kalıcı iz bırakabilir. Sık sık çıban çıkması tıbbi müdahale gerektiren bir rahatsızlık olduğunu gösterir.

Tedavi

Çıbana birkaç saatte bir 30 dakika süreyle sıcak su kompresi yapmak ya küçülüp kaybolmasını veya daha büyük ihtimalle patlayıp daha kısa sürede boşalmasını sağlar. Çıbanınızı asla sıkmayın ve yarmayın, çünkü enfeksiyonu yayabilirsiniz. Enfekte bölgeyi sık sık antibakteriyel sabunla yıkayın ve akan cerahatin başka yerdeki cilde değmesini önleyiniz.
Israrla devam eden veya yüzünüzde veya omurganızda olan çıbanlar için doktorunuz ağızdan antibiyotik tedavisi verebilir. Bazı çıbanlar ameliyatla boşaltılır.
Etiketler: cıban, ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik, ciltte siskinlik, stafilokok

Bunlarda ilginizi çekebilir

  • Hazır diyet tozları güvenli değil mi?
    “Diyet yanlışları” saymakla bitmez ama bunlardan bazıları çok önemli. Çünkü o yanlışlar yalnız kilo vermenizi engellemiyor, sizi kilo gelgitlerine sokup beden ve ruh sağlığınızı bozuyor, metabolizmanız ve hormonal dengenizi altüst ediyor. Fazla kilol...
  • Kırışıklık önleyici krem
    Kırışıklık önleyici krem Kırışıklıklarınızdan kurtulmak yada kırışıklık belirtilerinden memnun değilseniz Kırışıklık önleyici olan ve evde kolaylıkla yapabileceğiniz ayrıca sonuçlarından memnun kalacağınızainandığım bir krem tarifi veriyorum. malzem...
  • Kırışıklıkları yok etmek için
    Yeşil yapraklı bitkiler ve buzdolabınızdaki bazı sebzeler cilt kuruluğunda ve kırışıklıklarda inanılmaz etki yaratmaktadırlar. Nergis, zencefil, maydanozlu doğal güzellik reçeteleri Bahara, güneşin açtığı ve havaların ısındığı bu aylara güzel ve ç...
  • Midenin en iyi dostu bal
    Vitamin ve mineral deposu olan bal, magnezyum, potasyum, kalsiyum, sodyum klorür, kükürt, demir ve fosfor gibi mineralleri de içeriyor. Bir yemek kaşığı bal, 64 cal enerji sağlayarak kaslar için yakıt görevi görüyor. Mideye kuvvet veren bu sarı muciz...

Benzer yazılar

Ciltdbakımı Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik Cilt bakımı haberleri , cilt, cild,cild bakımı,cilt bakmımı , Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik cilt lekeleri , Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik haberleri , Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik maskeleri , Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik kürleri , Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik cilt sağlığı , güncel Çıbanlar ve Karbonküller ciltte pembe veya kırmızı şişkinlik haberleri , Akne ve sivilceler , Akne ve sivilceler haberleri , Akne ve sivilceler cilt bakmı , Akne ve sivilceler cilt sağlığı

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder