22 Aralık 2010 Çarşamba

Ciltdbakımı Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas Cilt bakımı haberleri

Akne

Belirtiler
- Yüzde, boyunda, omuzlarda veya sırtta siyah veya beyaz başlı sivilceler,
- Sivilceler,
- Kistler.

Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanması durumunda akne meydana gelir. Her bir kıl kökünde saçınızın ve cildinizin yağlanmasına sebep olan yağ bezleri içerir.

Yağ ve ölü hücreler, gözenekten çıkabildiklerinden daha büyük bir hızla üretilirse, sertleşerek beyaz (koyu, kirli beyaz) bir tıkaç halini alırlar. Bu tıkaç gözeneği tıkayabilir ve kıl kökü çevresinin şişmesine yol açar ve böylece beyaz başlı bir sivilce oluşur. Eğer gözenek açık kalırsa tıkacın yüzeyi karabilir. Siyah nokta oluşur, siyah noktaların oluşmasında da, renginde de kirin rolü yoktur.

Cerahatli küçük sivilceler, yağ kesesinin duvarını yırttığı zaman meydana gelir. Yırtılma olayından sonra sertleşmiş olan yağ, ölü hücreler ve bakteriler cildinize yayılır. Cildin derinliklerinde kistik akne denen kabarcıklı enfeksiyonlar oluşturur. Buna yağ kisti denir. Bazen bu kabarıkların çapı 2-3 cm. veya daha fazla olabilir. Genellikle kist iltihaplanmadıkça renk değişikliği veya ağrı olmaz.

Yirmi yaşın altındaki gençlerin dörtte üçünde bir çeşit akne vardır. Buluğ çağında her zamankinden fazla olur, çünkü hormon değişiklikleri bu yıllarda yağ bezelerini uyarır.

Daha ileri yaşlarda aknenin şiddetlenmesi, aybaşı zamanlarında, doğum kontrol hapları kullanımı veya strese bağlı olarak gelişebilir. Olgun bir kadında, birden bire şiddetli akne belirmesi hormon üretimini etkileyen bir tümör nedeniyle olabilir. Buna derhal tıbbi müdahale gerekir.

Cilde yağ sürülmesi akneyi artırabilir. Bu, yağ bazlı makyaj malzemeleri, güneş yağları veya kuaför malzemeleri gibi yemek pişirme veya makinalardan gelen yağlar da olabilir.

Teşhis

Akneni teşhis edilmesi genellikle kolaydır. Siyah veya beyaz başı olmayan sivilce gibi püstüller başka bir cilt hastalığı olabilir veya kortikosteroidler gibi ilaçlara reaksiyon olabilir.
Akne Ne Kadar Ciddidir?

Akne çoğunlukla ergenlik çağından başlayıp yetişkinliğe kadar süren kronik bir problemdir. Tıbbi tedavi genellikle birkaç ay içinde gözle görülür iyileşme sağlar, fakat bu durum insanın kendini beğenmesini, kendine güvenini, kişiliğini ve sosyal hayatını etkileyebilir.
Tedavi

Akne dört ana kademeden oluşan uzun ve sürekli bir tedaviyi gerektirebilir. İlk adım, akneyi çoğaltan unsurları belirleyip bunlardan kaçınmaktır. İkinci adım, siyah başlı sivilcelerin ve olgunlaşmış sivilcelerin sıkılmasında doktorunuzun öğütlerini uygulamak veya bu işi bir uzmana yaptırmaktır. Üçüncü adım, cildinizde hafifçe dökülmeye yol açacak kadar kurutan madde içeren bir sabun kullanmaktır. Öyle ki kıl kökü tıkaçları dökülsün. Dördüncü adım kıl köklerini de içerecek şekilde cilt “soyulma” (peeling) sını artırmaktır. Bu da aşağıda tarif edilen ilaçlardan birini kulanarak veya ultraviyole lambası kullanmak suretiyle (gerekli önlemleri alarak) yapılabilir.
İlaç Tedavisi

Akne için iki çeşit ilaç kullanılır. Biri lokaldir. Bu, yağı kurutan ve soyulmayı artıran bir cilt losyonundan ibarettir. Reçetesiz losyonlar hafiftir ve aktif madde olarak benzoyl-peroksit, kükürt, resorsinol veya asit salisilik içerir. Bu maddeleri içeren daha güçlü losyonlar veya A vitamini asidi (tretinoin veya retinoic asid) içerenler reçeteyle alınabilir ve kullanımı cilt uzmanınız tarafından denetlenmelidir.

İkinci çeşit ağızdan alınır. Şiddetli akne için cilt doktorunuz ya antibiyotik veya A vitamini asidinin yeni bir çeşidini verebilir. (Eğer akneniz kistikse, bunların her ikisinin de yan etkileri vardır ve hiçbiri hamilelik sırasında kullanılmamalıdır, özellikle A vitamini preparatının sakat doğumlara neden olduğu belirlenmiştir. Bu tür zararlı etkilerin meydana gelme ihtimali hamileliğin başlangıç safhalarında daha fazla olduğundan, yani kadın hamile olduğundan kesinlikle emin olmadan bile önce, eğer doğum kontrol yöntemleri kullanmıyorsanız bu ilacı almayın.)
Ameliyat

Kistik aknenin ve yağ kistlerinin boşaltılması veya çıkartılması için lokal anestezi ile küçük ameliyatlar yapılması gerekebilir. Aknenin bıraktığı izleri yok etmek için bazen estetik ameliyat gerekir. Ana işlem, dondurma yoluyla deriyi aşındırma veya peeling, veya kimyasal maddeler kullanmaktır. Eğer cildiniz yara dokusu oluşturmaya yatkınsa, bu işlemler, cildini zin durumunu daha da bozabilir.
Peeling işlemleri yüzeysel izleri yok eder. Deri aşındırma genellikle daha ağır izler için saklanır ve süratle dönen bir tel fırçayla cildi aşındırmaktan ibarettir. Bu işlem sırasında lokal bir uyuşturucu kullanılır veya cildi lokal olarak dondurma yöntemine gidilir. Genellikle genel anestezi gerekmez ve deri aşındırma işlemi hastaneye yatmadan yapılır.

  • Atopik Dermatit
    Belirtiler - Kaşıntı, kalınlaşmış yarılmış deri, çoğu zaman dirsek kıvrımlarında veya dizlerin arkasında. Atopik dermatit (bebek ekzeması) astım, burun tıkanıklığı ve ürtikerlerle birlikte düşünülür. Sıklıkla aynı ailenin fertleri arasında görülü...
  • Staz Dermatiti
    Belirtiler - Ayak bileklerindeki derinin kalınlaşması ve kaşınması. Bacaklarda varisler veya toplar damarlarda görülen diğer kronik durumlar, cildin altında sıvı birikmesine yol açabilir (ödem). Sonuçta bu alanlar kanla yeteri kadar beslenemez ...
  • Sebore Dermatiti
    Belirtiler - Burnun iki tarafında, kaşların arasında kulakların arkasında ve göğüs kemiği üzerinde yağlı görünüşlü, kabuklu kaşıntı bölgeleri, - İnatçı kaşıntılı kepek. Sebore dermatitinin özelliği, yağlı kabuklanma (pul pul deri) ve cildi...
  • Kepek
    Herkeste kafa derisinde bir ölçüde pul pul dökülme vardır, bunun nedeni dış deri tabakasındaki hücrelerin normal dökülmesidir. Eğer pullanma saçınızda ve elbisenizde görünür hale gelirse, buna kepek denir. Kepeğin nedeni bilinmiyor. Eğer kepeğin...

Benzer yazılar

Ciltdbakımı Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas Cilt bakımı haberleri , cilt, cild,cild bakımı,cilt bakmımı , Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas cilt lekeleri , Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas haberleri , Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas maskeleri , Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas kürleri , Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas cilt sağlığı , güncel Akne : Cildinizdeki kıl köklerinin tıkanmas haberleri , Akne ve sivilceler, Cilt Bozuklukları , Akne ve sivilceler, Cilt Bozuklukları haberleri , Akne ve sivilceler, Cilt Bozuklukları cilt bakmı , Akne ve sivilceler, Cilt Bozuklukları cilt sağlığı

Benzer Yazılar



0 yorum:

Yorum Gönder